Bölge Tanıtımı

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB)

Kamu tüzel kişi/kişilerince kurulan; tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlamaya yönelik tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer aldığı mal ve hizmet üretim bölgesini ifade eder.

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB)

Jeotermal enerji kaynakları ile ısıtılan, iyi tarım uygulamalarının yapıldığı, modern ve teknolojik özellikte sera işletmelerin bulunduğu, tarım ve sanayi entegrasyonun sağlandığı bir tarıma dayalı ihtisas sera organize sanayi bölgesi projesini ifade eder.

Projenin Türü; Modern teknolojik sera işletmelerinin ve sanayisinin yer aldığı jeotermal enerji ile ısıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlenmiştir.

Projenin uygulama yeri; Kurulması planlanan TDİOSB arazisi, Dikili İlçesi İsmetpaşa Mahallesi Kaynarca Mevkii’nde bulunup, ilçenin büyümesine engel teşkil etmeyecek yön ve uzaklıkta olup ihtiyaç duyulduğunda genişlemeye müsaittir. TDİOSB için önerilen alan; ilçe Merkezine 7 km, şehir merkezine 110 km olup şehrin kuzey batısında yer almaktadır.

Projenin büyüklüğü; Proje alanı içinde bulunan kurutma kanalları ve tescil harici alanlarda eklendiğinde projenin toplam büyüklüğü 3.038,8 dekar’dır.

Coğrafi yerleşim; İzmir ili 370 45′ ve 390 15′ kuzey enlemleri ile 260 15′ ve 280 20′ doğu boylamları arasında kalmaktadır. İlin kuzeyinde Balıkesir, doğusunda Manisa, güneyinde Aydın, batısında ise Ege Denizi yer almaktadır. İzmir ilinin yüzölçümü 12.012 km²’dir. İzmir’in toplamda 30 tane ilçesi vardır.

Dikili ilçesi ise İzmir ilinin kuzeyinde yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Balıkesir ili, doğusunda Bergama ilçesi, güney ve batısında ise Ege Denizi bulunmaktadır. İlçenin yüz ölçümü 541 km²’dir.

İlçe konumu itibariyle Ege denizi kıyısında ve Midilli Adası karşısında yer alır. Komşu ilçeler Ayvalık, Bergama ve Aliağa’dır. Dikili’nin yerel konumu 39 derece 03 saniye kuzey enlemi ile 26 derece 52 saniye doğu boylamı arasına düşer. İlçe merkezinin konumu ise batısı Ege denizi, güneyi Karadağ’ın eteği olan Kızılçukur ve Ali Petre bayırı, doğusu Uçar ve Katrancı bayırı ve kuzeyi de ova ile çevrilidir.

Sınırları ise, kuzeyden Madra Çayını izleyerek Kozak yükseltisine ve Kaplan Mahallesinin altındaki köprüye kadar uzanır. Büveler, Kemente ve Kartal yaylalarını içine alarak Geyikli Dağı’na ulaşır. Güneyden kemikli burnundan Bakırçay’ın ağzına ve Bakırçay boyunca Aşağıkırıklar Mahallesi yakınına kadar gelir. Batıdan Madra Çayı ağzından Dikili, Bademli ve Çandarlı; doğudan Aşağıkırıklar mahallesi yakınından Sağancı ve Yenice Mahalleleri arasından Geyikli Dağı’na kavuşur. İlçemiz İzmir’e 118, Ayvalık’a 42, Altınova’ya 25, Bergama’ya 24 ve Kınık’a 42 km uzaklıktadır. Deniz yolu olarak ise İzmir’e 66 mil, İstanbul’a 228 mil ve Midilli’ye 18 mil uzaklıktadır.

İklim; Dikili’ye ait meteoroloji verilerine göre, ilçede ortalama en soğuk ay ocak ayı en sıcak ay ise temmuz ayıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 17,9 °C’dir. 1950-2014 gözlem süresi içinde en düşük sıcaklık Ocak ayında 8,6 °C en yüksek sıcaklık ise Temmuz ayında 41,8 °C olarak ölçülmüştür. Yılda ortalama 155 gün yağışlı geçmektedir. Toplam yağış yıllık ortalama 57,42 mm’dir. En fazla yağış Aralık, Ocak ve Şubat aylarında görülmektedir. Kış mevsimi ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu durum Akdeniz ikliminin tipik özelliklerindendir. En az yağışlı gün sayısı ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır.